Mama

Een kijkdoos!

26 juli, 2017

Vroeger, toen ik zelf nog een klein meisje was, knutselde mijn moeder regelmatig met mijn zusje en mij. We hadden nog geen Pinterest maar mijn moeder was best creatief. Eén van de dingen die ik erg leuk vond om te maken was een kijkdoos!

Emma had nog nooit een kijkdoos gemaakt, daarom stond hij al op onze bucketlist. Met de regen de afgelopen dagen was het voor ons het perfecte moment om hiermee aan de slag te gaan.

 

Dit heb je nodig

  • Schoenendoos
  • Gekleurd papier
  • Crepe papier
  • Stiften/Kleurpotloden
  • Lijm
  • Schaar
  • Stanleymes (optioneel)

 

 

Emma beplakt de binnenkant van de doos met blauw papier, je kunt hiervoor natuurlijk elke kleur gebruiken die je zelf wil. Als de binnenkant helemaal beplakt is maak ik een gat in de doos om doorheen te kijken.

 

 

Ik weet niet of mijn moeder hier nu perse trots op zou zijn maar je kan er doorheen kijken. Het kijkgat kun je met een stanleymes netjes uit snijden of je gebruikt, net als ik, een botte kinderschaar.

Het deksel van de doos moet meer licht doorlaten dan hij normaal doet. Hiervoor knip ik zoveel mogelijk karton uit de bovenkant van het deksel. Ook hiervoor geldt, wil je het netjes gebruik een stanleymes.

 

 

Het crepe papier plak ik tegen de binnenkant van het deksel. Hou er met knippen rekening mee dat je hiervoor een deel van het deksel laat zitten.

Emma is ondertussen druk met het tekenen van de figuurtjes die zij in haar kijkdoos wil hebben. Ze knipt deze zelf uit, ik knip ze wel iets kleiner om teveel overlappen te voorkomen. Hou er hier met knippen rekening mee dat je aan de onderkant van het plaatje wel een stukje ruimer knipt. Dit stukje vouw je om en heb je nodig om de figuurtjes op de bodem van de doos te plakken.

 

 

Natuurlijk kan je de binnenkant er helemaal uit laten zien hoe je zelf wil. Je kunt, net als Emma, je eigen figuurtjes tekenen. Je kan er ook voor kiezen kleine figuurtje uit te printen of uit kleurplaten te knippen zodat je deze kunt inkleuren. Je zou de wanden kunnen bekleden met behang of stof, de bodem met een stukje vloerbedekking of kunstgras. Glitters, stempels, stickers… Het kan allemaal!

Ook op de buitenkant kan je helemaal los gaan. Je kan zo de buitenkant bijvoorbeeld laten matchen met de binnenkant. Emma had daar geen zin meer in, maar dit kan natuurlijk later nog.

 

 

Hebben jullie wel eens een kijkdoos gemaakt? En wat doen jullie op regenachtige dagen tijdens de vakantie?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *