Mama

Verplicht water drinken

6 september, 2017

Afgelopen week kwam het AD met een artikel over een basisschool in Tilburg. Er was een nieuwe regel aangekondigd; kinderen mogen alleen nog maar water drinken op school. Het eten moest ook gezonder, geen koek meer maar fruit. Het plan is niet nieuw, andere scholen voeren dit beleid al. Eerder dit jaar werd het waterplan nog ingevoerd bij een school bij mij in de buurt. Op de Tilburgse school waren er een aantal ouders het hier niet mee eens en dat heeft, ook online, voor veel ophef gezorgd…

“Dat is toch niet normaal, het lijkt wel een strafkamp!”.
“Ik maak toch zeker zelf wel uit wat ik mijn kind mee geef!”.
“Ze worden steeds gekker, straks moeten ze nog verplicht een uniform aan naar school!”. Nu ben ik ook niet tegen uniformen maar dat is een ander verhaal.
Het verbaasde me daadwerkelijk alle negatieve reacties te lezen… Waarom zijn mensen zo fel tegen water? Serieus, wat is er mis met water? Volgens de vader van een jongetje op de Tilburgse basisschool lust zijn zoon geen water. “Dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden.”
Nu geloof ik best dat er kinderen zijn die echt geen water lusten, maar als je als ouder zulke dingen gaat roepen, wordt het voor je kind natuurlijk niet heel aantrekkelijk het te proberen.
Volgens de school waren er al meerdere keren briefjes meegegeven aan leerlingen, waarin werd uitgelegd dat energiedrankjes uit den boze waren. Energiedrankjes? Op de basisschool? Are you kidding me?

Gelukkig lijkt het probleem in Tilburg intussen opgelost, het waterbeleid telt alleen in de kleine pauzes. In de grote pauze mogen de kinderen best een pakje appelsap drinken. Gelukkig maar, want nu hoeft de vader van het jongetje zich in ieder geval geen zorgen meer te maken dat de school zijn zoontje laat uitdrogen.

Wat vind jij, gaan scholen te ver met dit gezonde beleid?

 

 1. Als je kind geen water lust mag er best ruimte zijn voor uitzonderingen. Maar verder, water is goed genoeg voor mij dus ook voor mijn kinderen. Met dus wel ruimte voor uitzonderingen. Ook qua eten. Al zal er altijd wel iets gezonds zijn wat je kindje lust.

 2. Ik vind dat de scholen zich in sommige gevallen wel teveel er mee bemoeien. “Alleen nog hartig beleg” las ik laatst in een artikel. Nou, een broodje appel met kaneel is nog steeds gezonder dan een broodje kaas met avocado. En dat eerste is zoet beleg, dat tweede hartig beleg.
  De scholen zijn geen voedingsdeskundigen. Ze mogen wel een waterbeleid instellen, maar er moet ook ruimte zijn voor variatie. Als ik een hele dag alleen water drink, dan voel ik het klotsen in mijn buik en voel ik me niet lekker worden. Ik wissel dit af met een cup-a-soupje, siroop… al met al drink ik merendeel water, maar even afwisseling heeft mijn lichaam nodig om te zorgen dat ik geconcentreerd blijf. Ik lust helaas geen thee en koffie, dus die afwisseling heb ik niet.
  Er zijn ouders die deze oplegging nodig hebben (energiedrankjes aan je kids mee, seriously?!) en men moet 1 lijn trekken. Maar men moet niet doorslaan. Er zijn laag-kcal drankjes met weinig suiker die een prima alternatief zijn. En wat dacht je van een pakje melk? Of karnemelk? Is dat zoveel ongezonder dan water dan?
  Ik vind een enkel water-beleid te kort door de bocht. Zorg voor voldoende alternatieven en in het geval van ‘enkel hartig beleg’, verdiep je eerst eens in wat voeding inhoud. Ga niet op de stoel van een voedingsdeskundige zitten als je daar niets van weet. Maak een lijst, desnoods suggesties voor elke dag van de week. Dan hebben ouders ook niet het gevoel alsof ze aan hun lot worden overgelaten en dat het best mogelijk is.
  Ennuh, tegen welke moeder/vader je het ook zegt: je zegt er eigenlijk mee: je zorgt niet goed voor je kind. Daarmee werp je zo’n muur op… dat kan alleen falen.

  1. Ja in mijn optiek was het dus juist zo door die regel voor de hele school in te stellen pak je niemand persoonlijk aan. Ik zou dit me niet zo aantrekken maar dat komt misschien ook omdat Emma zelf graag water meeneemt naar school. Wat mij vooral opvalt is dat het voor veel mensen als een soort straf wordt gezien water te drinken en dat begrijp ik niet zo goed… Energiedrankjes begrijp ik echt helemaal niet. Ik zou ook niet zon moeite hebben met een pakje drinken… blikjes gaan me wel te ver. Het lijkt me gewoon niet echt bevordelijk voor de klas in zijn algemeen als er een paar hyperactieve kinderen door de klas stuiteren zeg maar. Over wat wel en niet gezond is zijn de meningen tegenwoordig erg verdeeld, melk is bv echt niet zo gezond voor je (en waarschijnlijk mede oorzaak van mijn ziekte van crohn). Gezond eten is tegenwoordig behoorlijk lastig… Kvind een lijst met suggesties best een goed idee!

   1. Als ik het even op alleen mijzelf betrek: voor mij is alleen water drinken wel een straf. Ik vind het niet lekker en word er op den duur ook niet lekker van (klotsen in mijn buik). Omdat het ‘gezond is’ drink ik op mijn werk alleen water en 1 cup-a-soup, maar ik ben blij als ik thuis ben en ik eens wat anders kan drinken (al wordt dat vaak siroop – dunner dan aanbevolen -, dus alsnog water…). Ik kan me dus heel goed voorstellen dat kinderen dit ook als een straf kunnen ervaren, zeker als ze het niet gewend zijn. Dat laaste kan bijtrekken als ze het gewend zijn, dat andere (er letterlijk niet lekker van worden) zal niet snel wegtrekken.

    1. Dat is het misschien ook, wat je gewend ben. Bij ons is water drinken normaal… Doen we allemaal en helpt het beste tegen de dorst (voor ons). Wij drinken dus allemaal gewoon vrijwillig water, niet omdat het moet… Gewoon omdat het lekker is. Vandaar dat ik me het gevoel van “straf” moeilijk kon voorstellen.

 3. Mijn kind drinkt alleen maar water op school. Vind ze zelf niet altijd leuk, maar bij de tandarts hebben we het wel altijd leuk.

  Wat ik wel lastig vind, is voeding. Het ene jaar is dit de trend, het andere jaar iets anders. Ik geef bv zelf graag pindakaas mee, omdat ik vind, dat het gezond is. Maar ja… een andere moeder of zelfbenoemd deskundige kan daar weer anders over denken.
  Ik zie soms dubbele kanjer stroopwafels meegaan met een zesjarige. Dat vind ik dan wel een beetje raar. Maar ok… Ik zou zeggen, of de school zorgt voor eten en drinken, of je regelt het zelf zonder regels van school.

  1. Precies! Het is ook heel moeilijk te zeggen wat goed is tegenwoordig. Ik sta aan jouw kant wat betreft de pindakaas trouwens 😉
   Maar dingen als energiedrankjes en wat je zegt stroopwafels, dat lijkt me niet zo ingewikkeld… Ik vind dat de school best eisen mag hebben wat betreft voeding en drinken… Het lijkt me gewoon niet wenselijk als er kinderen strak van de suiker en (blijkbaar ook) cafeïne door de klas heen stuiteren. Maar ik ben het er wel een beetje mee eens dat alleen water misschien iets te beperkt is… Al vind ik het dus ook geen straf.

 4. Tja aan de ene kant denk ik ..wat een betutteling, maar aan de andere kant denk ik jeetje als je dan hoort wat die kinderen meekrijgen, boterkoek en energiedrank..vind ik ook niet normaal. Verplichten vind ik wel een heel groot woord, daar heb ik wel wat moeite mee. Hier drinken ze ook water dus voor mij misschien makkelijk praten.

  1. Ik snap idd hoe het verplichten van water overkomt… Zo keek ik er eerder niet tegenaan. Voor mij was het vooral de afschuw van energiedrankjes op de basisschool waardoor ik zoiets had van ja logisch, dan maar water.

  1. Het mag dan wel gezonder zijn, maar ik krijg dat niet weg. Ik vind water met geweekt fruit erin zo ongelooflijk smerig. Of gewoon water, of fruitsap, maar niet die ‘hint van fruit’. Laatst op het werk water met munt en komkommer aangeboden gekregen. Ik houd al niet van munt, maar dit heb ik niet eens opgedronken. Zo zonde van de komkommer en de munt.
   Dus fantastisch dat jouw peutergroep dat wegkrijgt, van mij mogen ze het allemaal hebben en drinken. Ik offer me wel op en drink wel ‘kaal water’ 😉

 5. Wat grappig dat je precies over hetzelfde onderwerp een blog hebt geschreven als ik! Ook ik ben verbaasd over de vele negatieve reacties. Niet dat mensen kritisch zijn of oneens…maar zo ontzettend fel.. Dat begrijp ik niet helemaal.

  1. Zo raar vind ik het niet, in principe gaat ‘de school even beslissen hoe ik voor mijn kind moet zorgen/mijn kind moet opvoeden’. De school zegt: ‘we gaan voor gezond.’ De ouders horen: ‘wat jij je kind meegeeft is niet gezond. Je weet niet wat goed voor je kind is.’
   Ik heb (nog) geen kinderen, maar zelfs ik was fel. Met name omdat bepaalde regels ongezonder waren dan de zaken waarmee ze vergeleken. Ze gaan op de stoel van een voedingsdeskundige zitten, zonder zich er in te verdiepen (of niet genoeg).
   De meeste ouders die er geen probleem mee hebben, zijn vaak mensen die al veel water drinken en enig verstand hebben van voeding. Voor hun veranderd er zeer weinig. De ouders die fel zijn, moeten vaak een hele mindset omgooien en zien daar niet de meerwaarde van in, enkel een oplegging van bovenaf. Je moet het tijd geven, maar je moet ook beseffen dat je nu aan hetgeen wat een ouder het meest dierbare is: hun kinderen en hun wijze van opvoeden.

   (‘je’ in de algemene zin, trouwens)

 6. Ik vind het prima dat ze daar op school aandacht aanbesteden, maar het verplichten gaat mij te ver. Mijn dochters hebben altijd slecht water gedronken en zouden dan de hele dag niets drinken. Dat lijkt mij ook niet gezond

 7. School mag altijd een signaal afgeven, maar verplichten gaat mij te ver. Hier drinken ze water en soms klein beetje sap. Het is soms wel fijn als er duidelijkheid is met fruit. Ik hoor vaak van mijn kinderen dat … een gevulde koek mee had en de heren lusten dat ook wel

  1. Dat bedoel ik… Dat soort dingen begrijp ik dus niet… gevulde koeken. Daar ben ik meer op tegen dan tegen water, maar ik snap dat verplicht water misschien wat hard klinkt. Toch doordat dit soort dingen dus worden meegegeven snap ik wel dat scholen strengere regels gaan invoeren.

 8. Hier is het al jaren zo dat het enkel water is….
  Er is daar bij mijn weten nooit echt ophef over geweest.

  Bij de school waar ik lesgeef is er wel ‘gedoe’ geweest toen de automaten niet meer met frisdranken werden gevuld, maar ondertussen is dat ook gewoon ‘normaal’.

 9. Ik vind die reacties echt overdreven. Een pakje appelsap is inderdaad niet zo boeiend, maar een gevulde koek of continu suikerdrankjes is gewoon niet gezond. Logisch dat er regels voor komen dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *