land van ooit
Pretparken | Verlaten | Verslag

De restanten van het Land van Ooit in 2017

12 oktober, 2017

Sinds januari 2009 heet het park officieel Poort van Heusden, maar wanneer wij het park betreden lopen we vrijwel direct tegen de zijkant van het legendarische roze kasteel. Vanaf dat moment ben ik terug in het Land van Ooit. Het Land van reuzen, ridders, jonkvrouwen en… Het enige land waar kinderen de baas zijn! Bijna 10 jaar geleden op 21 november 2007, werd het Land van Ooit failliet verklaard en daarmee sloot dit land zijn poorten voorgoed. Inmiddels is dit tussen zonsopkomst en zonsondergang een wandelgebied en daarom besloten wij te kijken wat er nog over is van wat ooit was…

 

De soldaten van Napoleon

 

soldaten van napoleon

Het plan is eerst een rondje kasteel te maken maar wanneer we bij de voorkant van het kasteel aankomen, heeft Emma de soldaten van Napoleon gespot.  Het verhaal achter deze soldaten is dat ze door een betovering zijn veranderd in standbeelden, terwijl ze met Napoleon door het Land van Ooit wilde trekken. De vijver was in 2016 nog volledig te overzien, tegenwoordig verdwijnen er steeds meer soldaten in het riet. Ik vraag me af of ze dit nog weghalen voor alle soldaten verdwijnen…

 

Oude muur en de entree

 

Wanneer we verder wandelen komen we een oude muur tegen en niet veel verder spotten we ook de oude entree van het Land van Ooit.

Dit stuk beton was onderdeel van de poort die om de ingang stond, voor nu was het vooral handig om in te schuilen tijdens de regen.

 

Gebroken spiegels

 

Een stukje verderop komen we een blauw, half ingegraven, hek tegen. Als ik zie dat een van de spijlen is verbogen kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen… Achter het hek is veel groen en er ligt wat afval, waarschijnlijk van andere mensen die hier zijn komen kijken. Als ik wat verder loop zie ik een aantal stukken gebroken spiegels liggen…

spiegels

In het verhaal van het Land van Ooit, woont Rondalia samen met haar grote liefde Wildebras in het roze kasteel. Ze zijn heel gelukkig en iedereen is blij voor ze. Iedereen, behalve Stor de Bostor! Hij is jaloers en ontvoert Rondelia. Rondalia blijft maar huilen, zo lang dat Stor besluit haar te laten gaan, op één voorwaarde… Precies één jaar later terug zou hij terugkeren en dan zou Rondalia met hem moeten trouwen. In het tussenliggende jaar zou iedereen die ze aan zou kijken veranderen in een eend.
Rondalia wilde niets liever dan terug naar Wildebras en accepteerde. Toen ze aankwam op het Roze Kasteel werd er een groot feest georganiseerd. Iedereen was in een feeststemming, behalve Rondalia. Ze was bang iemand per ongeluk aan te kijken, zelfs via de spiegel. Daarom liet ze alle spiegels in het Kasteel stukslaan… (bron: wikipedia)

spiegel
Zouden dit spiegels van Rondalia zijn? 😉

 

Openluchttheater

 

openluchttheater

We lopen terug richting naar het kasteel en komen dit theatertje tegen. Hier zaten kinderen vroeger aandachtig te luisteren naar de verhalen van Sap de Aardwortel.

 

Monorail

 

emma monorail

Aan de achterkant van het kasteel ligt de monorail. Hier kon je mee met het treintje van de luie lakei. Het is een klein rondje, maar de luie lakei viel tijdens het ritje regelmatig in slaap, waardoor het een behoorlijke tijd kon duren voor je rond was.

We verlaten de achtertuin van het kasteel door een lange groene poort.

 land van ooit

Het was erg bijzonder hier weer eens rond te lopen en zeker de moeite waard! Wij hebben ons in ieder geval vermaakt tijdens onze zoektocht naar de overblijfselen… Dus wie weet, tot ooit!

Kan jij je het Land van Ooit nog herinneren?

 

 

 

 

  1. Ik ben er nog nooit geweest moet ik eerlijk bekennen, maar ik vind het desondanks best een tikje ‘verdrietig’ (of beter gezegd: ik word er wat melancholisch van) om te zien wat er van zoiets moois is geworden.

  2. Ik kon mijn oren toen niet geloven toen het bericht kwam dat het failliet was. Ik dacht echt… neeee, want daar zijn kinderen de baas!! Waar ben je nu dan de baas? Wat een leuk park vond ik het. Ik heb er hele goede jeugd herinneringen aan.

  3. Ben er als kind één keertje geweest, dus weet er niet heel veel meer van. Maar wel dat het een feestje was om rond te lopen, vooral omdat kinderen de baas waren. Zonde dat het failliet ging. Wist ook niet dat je nog steeds kon rondlopen, dat lijkt me best bijzonder!

  4. Ik ben er als kind een keertje geweest en herinner me vooral het riddertoernooi nog goed. Afhankelijk waar je zat, supporterde je voor een andere kleur ridder. Wij supporterden voor de ‘zwarte ridder’, die voortdurend streken uithaalde. Een superleuk dagje vond ik het! Jammer dat het verdwenen is.

  5. Het is bijna spookachtig hoe het er uit ziet, maar ook erg indrukwekkend. Ik vond het land van ooit vroeger prachtig, en ik zou hier ook zeker nog eens willen gaan kijken. Gewoon voor de jeugd herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *