alien
Gastblog | Pretparken

De ExtraTERRORestrial Alien Encounter van Anne-Marie

2 november, 2017

Anne-Marie blogt op myhappykitchen.nl over eten zonder pakjes en zakjes, maar met boter, room, kaas en een snufje levenslust en plezier! Vandaag verteld zij over haar ervaring met een wel heel bijzondere attractie… Namelijk de (inmiddels verdwenen) ExtraTERRORestrial Alien Encounter.

Mijn meest favoriete attractie ooit was de ExtraTERRORestrial Alien Encounter in Disney World Florida. Was, want de attractie bestaat helaas niet meer. Mijn man en ik zijn allebei dol op pretparken en hebben er in de loop der jaren (we zijn al 25 jaar samen!) al velen bezocht. In het begin van onze relatie, in de zomer van 1995, reisden we door het westen van de Verenigde Staten. En bezochten we uiteraard ook Walt Disney World in Florida.

 

Tomorrowland

In Tomorrowland bevond zich een gloednieuwe attractie, geopend in juni dat jaar, waar nog maar heel weinig over bekend was. Een ‘theaterervaring’ werd het genoemd. Beslist niet geschikt voor kinderen onder de 12. Daar moesten we natuurlijk in! Zoals bij iedere Disney attractie kwam je eerst in een soort voorportaal. Daar werd door bedrijf X een demo gegeven van een nieuw ruimte teleportatiesysteem, waarin een kleine schattige alien, Skippy, werd geteleporteerd over een kleine afstand binnen dezelfde ruimte. De teleportatie lukte, maar skippy zag er behoorlijk geblakerd en gedesoriënteerd uit…..dus of het echt werkte?

 

Teleportatie

We liepen door naar de attractieruimte, een ronde zaal met stoelen geplaatst rondom een enorme glazen cylinder, de zogenaamde teleportation tube. Je werd echt flink vastgemaakt in de stoelen, inclusief hoofdbeugel die strak over je schouders werd vastgezet. Tot ieders verbazing natuurlijk, de ruimte bewoog toch niet? Toch? Wat er toen gebeurde vind ik moeilijk in woorden te beschrijven. Het was gewoon zo’n bizarre ervaring. Ik doe mijn best…..

Het publiek is getuige van nog een teleportatie, die natuurlijk helemaal mis gaat. Er is kortsluiting, de stroom valt uit, alles sist, kraakt, piept en dan is het opeens doodstil…. Af en toe komt echter de stroom weer terug. Net genoeg om kort te zien dat er in de cilinder een enorme en angstaanjagende alien zit. Waarna het licht weer uit gaat en je het glas hoort breken. Wat volgt is een kakafonie aan geluiden, gegil, gehijg en gegrom, met af en toe een lichtflits. Genoeg om te zien dat het hoofd van een technicus bijna wordt afgebeten. En dan gaat het licht weer uit… En krijg je vervolgens warme spetters (bloed?!, kwijl?!) in je gezicht. Ook word er gebruik gemaakt van een technologie die er voor zorgt dat de beugel om je schouders op en neer beweegt, zodat het – in het donker – net lijkt of de alien je schouders heen en weer rent. Je voelt warm vochtige lucht, als de hete adem van de alien, ziet lichtflitsen, hoort continue gegil en gegrom. En als klap op vuurpijl zitten er in de stoelen vochtige repen stof verwerkt (las ik pas achteraf) die met lucht worden rondgeblazen, waardoor het lijkt alsof de alien met zijn tong in je nek likt. Ik was zo ontzettend bang, echt doodsbang….voor niets eigenlijk. Bang voor een illusie die wordt gewekt in complete duisternis. En dus echt afhankelijk is van je eigen interpretatie en fantasie. Echt ontzettend knap gedaan.

 

Cultstatus

 

De attractie is helaas in 2003 gesloten. Het is mij niet echt duidelijk waarom. Misschien omdat de illusie en de kracht van de verbeelding maar één keer echt goed werkt? Ik weet wel dat het de meest indrukwekkende pretparkervaring is geweest die ik ooit heb opgedaan. De attractie heeft zelfs een soort van cultstatus bereikt, er zelfs fanclubs zijn opgericht met als doel de attractie terug te krijgen. Ik ben voor!

 

Tip! Lees ook: De Black Mamba van Maarten

Wil jij ook een keer vertellen over jouw favoriete attractie(s) of pretpark? Mail naar daisydingen@gmail.com

 

Foto’s: Sam Howzit
De orginele bron van de teleportatie foto heb ik niet kunnen achterhalen ivm veelvuldig gebruik door diverse bronnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *