discovery island
Pretparken | Verlaten

Mijn 3 favoriete verlaten pretparken van de wereld!

14 november, 2017

Er zijn heel wat verlaten plekken op de wereld. Hotels, zwembaden en zelfs complete pretparken. Dit soort plekken fascineren me, ooit was het een plek waar duizenden mensen kwamen om plezier te hebben en nu is compleet verlaten. In Nederland hebben we ook een verlaten pretpark, het Land van Ooit. Er is niet heel veel van over, maar ik vond het geweldig te zien wat er nog wel stond. Wereldwijd zijn er nog veel meer verlaten pretparken te vinden, en een aantal daarvan zijn zo bijzonder dat ik ze graag zou willen bezoeken (dream on, dream on). In dit blog heb ik mijn 3 favoriete verlaten pretparken (die op dit moment nog bestaan) op een rijtje heb gezet.

 

Discovery Island (USA)

discovery island

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn verlaten Disney  parken. Discovery Island & River Country zijn beide verlaten Disney Parken. De twee parken liggen zo’n 90 meter van elkaar en worden daardoor regelmatig door elkaar gehaald. River Country was een waterpark terwijl Discovery Island (daarvoor Treasure Island) een voorloper was van het huidige Animal Kingdom. Het eiland werd in 1965 gekocht door Disney met het plan er een park met een piratenthema van te maken genaamd Black Beards Island. De naam veranderde uiteindelijk naar Treasure Island en werd met tonnen aarde en zand uitgebreid voor de nieuwe bewoners, tropische vogels en planten werden vanuit de hele wereld overgevlogen. Het park die alleen per boot bereikbaar is opende in 1974 en sloot uiteindelijk in 1999. Er zijn niet veel mensen die dit eiland hebben bezocht nadat het gesloten is. Disney zelf vind dit ook niet leuk… Zo kreeg fotograaf Sep Lawless een levenslange ban op alle Disney parken door de fotoreportage die hij maakte op Discovery Island & River Country.

 

Camelot (UK)

Dit park opende in 1983. Het park was gebaseerd op het verhaal van Koning Arthur en de ridders van de Ronde tafel. In november 2012 moest dit park, vanwege de lage bezoekersaantallen, noodgedwongen zijn deuren sluiten. Sommige van de achtbanen werden verkocht, zoals “The Whirlwind” die werd gekocht door het Duitse “Skyline Park”. Andere achtbanen, zoals “the Knightmare” staan nog steeds in het park. Het park zelf is wel aan het aftakelen en is er meerdere keren brand gesticht. Het is verboden het terrein te betreden, er loopt dan ook nog steeds beveiliging die de boel in de gaten houdt.

 

Western village (Japan)

wild west japan

The Western Village, ruim 100 km van Tokyo, wordt op dit moment bewoond door cowboy poppen en robots. De poppen zien er natuurlijk niet meer zo goed uit als toen wanneer het park in de jaren 70 zijn deuren opende, maar van vandalisme is niet veel te zien. Het park is geinspireerd op de, in 1973 uitgekomen, horror film Westworld. (Deze film was ook inspiratie voor de HBO show met dezelfde naam, waarin Anthony Hopkins een grote rol speelt.) In het park is zelfs een volledige replica van mounth rushmore gebouwd. Het park sloot zijn deuren in 2005 en werd volledig achtergelaten.

 

Wat vind jij van dit soort plekken? Zou jij wel eens een verlaten park willen bezoeken?

 

  1. wat een boeiende insteek. je staat er niet bij stil wat ermee gebeurt als een pretpark haar deuren sluit. Wordt het dan gesloopt of krijgt het een nieuwe functie. Geen idee.

  2. Oh geweldig. Dat fascineerd mij ook heel erg.
    Ik ben ook dol op ruïnes, en dan ook vooral de verhalen erachter.. Overblijfselen van kloosters of ziekenhuizen van lang geleden. Vind het heerlijk om ook op vakantie in Frankrijk elke ruïne die ik zie te gaan bezoeken…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *